Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Swoją sławę zawdzięczają niezwykłej różnorodności, niskiej cenie i dostępności – w sezonie rosną w niemal każdym zakątku kraju, prze co chętnie wykorzystywane są do przygotowywania słodkości i wypieków, sałatek, dań mięsnych i kompotów. Śliwki są nie tylko wyjątkowo smaczne i niedrogie, ale również stanowią prawdziwą witaminową bombę, którą warto włączyć do swojej diety.

Śliwki – właściwości zdrowotne

Śliwki charakteryzują się dużą zawartością pektyn, które doskonale wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Regulują trawienie, usprawniają perystaltykę jelit i pozytywnie działają na wątrobę. Są świetnym źródłem witamin – w śliwkach znajdują się duże ilości witamin C, E, A i witamin z grupy B. Dodatkowo owoce te są bogate w potas regulujący poziom ciśnienia krwi, żelazo wpływające na regenerację organizmu czy wapń niezbędny dla zdrowych kości i zębów. Zawarte w śliwkach witaminy z grupy B świetnie koją nerwy i likwidują oznaki zmęczenia. Śliwki są doskonałym przeciwutleniaczem i minimalizują zły wpływ wolnych rodników na ludzki organizm. Suszone śliwki to z kolei świetne źródło błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, reguluje trawienie i pomaga w zaparciach, wzdęciach i uczuciach ciężkości.

Śliwki w kuchni

Wielu osobom śliwki kojarzą się przede wszystkim ze świątecznym kompotem – niewiele jednak osób wie, że nie bez powodu jest on podawany do ciężkich dań wigilijnych. Pozytywny wpływ śliwek na trawienie sprawia, że często dodawane są one również do potraw z kapusty (m.in. bigosu) oraz ciężkich, pieczonych mięs czerwonych podawanych z gęstymi sosami. Kwaskowaty smak śliwek świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami: warto wypróbować m.in. przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ze świeżych śliwek i jabłek można przyrządzić pyszny, orzeźwiający kompot, który podawany latem doskonale zaspokoi pragnienie. Dodatkowo śliwki mogą być wykorzystywane jako dodatek do deserów, dań lodowych, babeczek i innych słodkości.